Iedere tand of kies heeft één of meer (wortel)kanalen met daarin de zenuw. Deze zenuw kan gaan ontsteken door verschillende dingen: een gaatje, fractuur, lekkende vulling of door een val of stoot aan de kies of tand.
Als een zenuw ontstoken is, doet dat vaak pijn. De enige oplossing om uw kies of tand te behouden is met een wortelkanaalbehandeling. Daarbij verwijderen wede zenuw uit de wortelkanalen en vullen vervolgens de kanalen met vulmateriaal. Dit gebeurt in twee fases: bij de eerste afspraak wordt de wortelkanaalbehandeling gestart, u bent dan vaak als snel van de pijn af.Tijdens de tweede afspraak wordt de behandeling afgemaakt.
Waarom een wortelkanaalbehandeling?
Een tandzenuw kan ontsteken, maar kan ook zelfs afsterven. De gevoeligheid voor warm en koud is dan afgenomen en de klachten lijken over. Maar de dode zenuw zorgt voor een rottingsproces en veroorzaakt een ontsteking in de kaak. Daardoor kunnen tanden en kiezen los gaan staan en kunt u uiteindelijk zelfs tanden en kiezen verliezen.
De ontsteking in de mond kan ook ergens anders uw lichaam beschadigen, zoals bloedvaten, hartkleppen of kunstprotheses.
Laat deze ontstekingen dan ook niet onbehandeld, ook al ervaart u geen pijn of andere klachten.
Wat kan ik verwachten van een wortelkanaalbehandeling?
Stap 1
We beginnen met onderzoek en het maken van een röntgenfoto. Wanneer we weten wat er aan de hand is, stellen we een diagnose.
Stap 2
De tweede stap is de verdoving. U zult zelden iets voelen van de behandeling.Pas als we daar zeker van zijn, gaan we verder.
Stap 3
Dan openen we de tand of kies. De tandarts werkt nauwkeurig met een loepbril of microscoop.
De duur van de behandeling hangt af van het aantal wortelkanalen. Elke kies en tand is anders. U kunt uitgaan van een half uur tot twee uur. Als u een acute klacht heeft dan helpen we u hier vanaf in twee fasen, zoals hierboven beschreven. Na de behandeling kan er wel wat napijn zijn. Die kan een paar dagen duren. Dit is goed op te vangen met pijnstillers. Hierover krijgt u duidelijke uitleg van de tandarts.
Vergoeding
Kinderen tot 18 jaar zijn vanuit de basisverzekering verzekerd voor een wortelkanaalbehandeling. Bij volwassenen zit deze behandeling niet in het basispakket. Hiervoor is wel een aanvullende verzekering af te sluiten. Afhankelijk van de polis en zorgverzekeraar krijgt u de behandeling dan (meestal deels) vergoed.